Odwiedziło Blogg

środa, 20 marca 2013

Biszkopt Kakaowy

Składniki na biszkopt kakaowy:

* 6 jajek
* troszkę  ponad 1 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
 *1 kopiasta łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej (kukurydzianej) powinniśmy otrzymać 3 szklanki)
 *3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
 *1 szklanka cukru (200g)
 *2 łyżki wody
 *1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

 1.Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
 Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
 2.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
 Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę.
(Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę,
tylko do połączenia składników).
 3.Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
(W wersji bezglutenowej proszę wysypać formę mąką bezglutenową np. kukurydzianą).
 4.Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz