Składniki na biszkopt kakaowy:
* 6 jajek
* troszkę ponad 1 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
*1 kopiasta łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej (kukurydzianej) powinniśmy otrzymać 3 szklanki)
*3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
*1 szklanka cukru (200g)
*2 łyżki wody
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
2.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę.
(Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę,
tylko do połączenia składników).
3.Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
(W wersji bezglutenowej proszę wysypać formę mąką bezglutenową np. kukurydzianą).
4.Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz