Oto przepis na jasny biszkopt uniwersalny z 6 jaj
Składniki:
*6 jajka
*1 1/2 szklanki mąki pszennej
*1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
*4 1/2 szklanki cukru
*3 łyżki wody
*1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
2.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy,
wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej,
delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę.
(Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
3.Tortownicę o średnicy 26/28cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
4.Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
(Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc biszkopt,należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść.
Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką,
czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
5.Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku.
Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia.
W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz