Odwiedziło Blogg

wtorek, 19 marca 2013

Biszkopt Tortowy / do Tortów

Tutaj wklejam przepis na biszkopt tortowy zaciągnięty z internetu - sprawdza sie w 100% :

Przepis na biszkopt do tortów

  • Czas: ok. 40 minut
  • Ilość porcji: forma tortownica 20-23 cm, starczy na tort dla 10-12 osób, ja mam tortownicę 22 cm im wyższy ma być tym lepsza będzie forma 20 cm! ( jeśli potrzebujecie biszkopt na większą tortownicę , ilość składników należy odpowiednio zwiększyć o połowę lub całe porcje)

Składniki

  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
*tak, w tym przepisie nie ma proszku do pieczenia, biszkopt jest puszysty i nie opada! jeśli chcecie go”sztucznie” podwyższyć to dodajcie maksymalnie łyżeczkę, nie zaszkodzi, ale jest naprawdę zbędny :)

Moje porady

  • jeśli chcecie biszkopt bardziej piaskowy to dodajcie więcej mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki ziemniaczanej i 1/2 pszennej)
1.Białka oddzielam od żółtek, do białek dodaję cukier z wanilią oraz część cukru zwykłego i ubijam na sztywną pianę. Resztę cukru dodaję stopniowo w trakcie ubijania piany

2.Do ubitej piany dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą), mąkę pszenną i mieszam wszystko na najmniejszych (!) obrotach

3.Przekładam do formy, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30-35 minut. Najlepiej wbić patyczek w ciasto, jak suchy to gotowe.
Ciasto zostawiam do wystudzenia w formie. Jeśli na cieście utworzył się „brzuszek” to po wyjęciu formę delikatnie uderzam o blat, by uciekły pęcherzyki a ciasto było równe.
Po wystudzeniu ostrożnie oddzielam nożem boki od ścianek formy, odwracam do góry dnem i zdejmuję papier. Dziele na 3 części lub posypuję cukrem pudrem jeśli to ma być po prostu ciasto do herbaty :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz