Przepis na biszkopt do tortów
- Czas: ok. 40 minut
- Ilość porcji: forma tortownica 20-23 cm, starczy na tort dla 10-12 osób, ja mam tortownicę 22 cm im wyższy ma być tym lepsza będzie forma 20 cm! ( jeśli potrzebujecie biszkopt na większą tortownicę , ilość składników należy odpowiednio zwiększyć o połowę lub całe porcje)
Składniki
- 5 jajek
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Moje porady
- jeśli chcecie biszkopt bardziej piaskowy to dodajcie więcej mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki ziemniaczanej i 1/2 pszennej)
2.Do ubitej piany dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą), mąkę pszenną i mieszam wszystko na najmniejszych (!) obrotach
3.Przekładam do formy, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30-35 minut. Najlepiej wbić patyczek w ciasto, jak suchy to gotowe.
Ciasto zostawiam do wystudzenia w formie. Jeśli na cieście utworzył się „brzuszek” to po wyjęciu formę delikatnie uderzam o blat, by uciekły pęcherzyki a ciasto było równe.
Po wystudzeniu ostrożnie oddzielam nożem boki od ścianek formy, odwracam do góry dnem i zdejmuję papier. Dziele na 3 części lub posypuję cukrem pudrem jeśli to ma być po prostu ciasto do herbaty :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz