Masa ta nadaje się do obłożenia tortu pod masę cukrową np. bita śmietana może masę cukrową rozpuścić.
Składniki:
•2 żółtka
•250g masła
•1 szklanka mleka (250ml)
•1 szklanki cukru (100g)
•1 łyżeczka cukru waniliowego
•1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
3.Masą obłożyć wierzch i boki tortu.
Pozostawiając część masy do dekoracji
4.Tort wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz