Odwiedziło Blogg

środa, 20 marca 2013

Masa Budyniowa do obłożenia i dekoracji tortu

Masa ta nadaje się do obłożenia tortu pod masę cukrową np. bita śmietana może masę cukrową rozpuścić.

Składniki:

 •2 żółtka
 •250g masła
 •1 szklanka mleka (250ml)
 •1 szklanki cukru (100g)
 •1 łyżeczka cukru waniliowego
 •1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
3.Masą obłożyć wierzch i boki tortu.
Pozostawiając  część masy  do dekoracji
4.Tort wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz